Darrera excursió de la temporada a Sa Canaleta

Demà diumenge és la darrera excursió de la present temporada amb l’A.V. Sa Pua de Pòrtol. Serà a Sa Canaleta de Massanella. Si hi voleu anar heureu de comprar el bitllet per l’autocar a sa ferreteria de can Xic (8 €).

Es tracta d’una excursió fàcil, encara que llargueta.

Excursió Sa Canaleta 2014

A continuació trobareu la següent referència que ens han enviat els companys de Pòrtol:

Sa Canaleta és emblemàtica per ser una de les obres d’enginyeria tradicional més importants de la Serra, construïda per resoldre els problemes d’aigua que patia el llogaret de Massanella. Que la solució es trobava a la font des Prat feia temps que es sabia, com a mínim des del segle XVI. Això afirmava Joan Baptista Binimelis, el primer historiador de Mallorca:
El cabdal de la font era prou important i ja s’aprofitaven les aigües per fer funcionar un molí (es Molinot), però l’orografia del terreny que calia travessar, brufat de barrancs i espadats, complicava molt l’execució. Tant que s’hagué d’esperar fins a mitjans del segle XVIII per dur a terme la desitjada obra gràcies a l’empenta del majoral de la finca, Moserrat fontanet (1706-1762). Per portar l’aigua al seu destí s’hagué de construir un aqüeducte de quatre arcs de mig punt (ets Arcs d’en Fontanet), s’hagué de foradar la roca (sa Foradada)  i s’hagué de salvar un bot als penyals mitjançant un salt d’aigua (s’Arreplegada).
A l’any 1750 l’aigua circulà per la síquia fins a les cases. 7.200 metres lluny de la font i 543 metres més avall donà nova vida al llogaret: es construí un molí fariner, s’amplià la tafona i augmentaren els cultius de l’hort.
L’aigua va córrer lliurament per sa Canaleta durant 233 anys, fins a l’any 1983 quan es procedí al seu entubament per millorar el subministrament d’aigua del poble de Mancor. Perduda la seva funció va desaparèixer la necessitat del seu manteniment i començà la seva degradació, ben constatable a l’actualitat.

Deixa un comentari